fredag 21. august 2009

Scrollbok

Har du lyst på en utfordring?

Dette er et kjempemorsomt prosjekt hvor du også kan få testet snekkerferdighetene dine!
Er du usikker på hvordan du skal bruke sirkelsaga så bør du kanskje la en handyman ta seg av første del av oppgaven, så ikke du kapper av deg fingrene.. da blir dette er mindre hyggelig prosjekt. Dette er herved en alvorlig advarsel! VÆR FORSIKTIG når du håndterer verktøy!

Før vi begynner må du ut og handle plank ;-)
Jeg har her brukt en flat list som er 3,4 cm bred og 0.9 cm tykk, en flat list som er 3,4 cm bred og 1,5 cm tykk, og en rundstang som er 0,8 cm i diameter. Jeg har handlet listene på maxbo og rundstanga på byggmakker.

Kapp 2 biter av rundstanga som måler 13 cm hver.
Kapp 2 biter av den tykkeste lista som måler 12,8 cm hver.
Kapp 2 biter av den tynneste lista som måler 9,8 cm hver.

Bor et hull i hver ende av de tykkeste listene, 1,5 cm fra endene. Finn et bor som er litt større enn pinnene, slik at disse snurrer lett! 

Puss alle delene med sandpapir så de ikke føles så grove.

Nå vil du sitte igjen med dette:


Nå skal du lime disse delene sammen. Du trenger et par tvinger, en pensel/skumpensel og trelim/bokbinderlim til denne jobben.

La pinnene sitte i hullene, så er det lettere å lime rett.
N.B. Disse skal ikke limes fast!
Bruk tvingene til å holde delene sammen mens de tørker.Når delene er limt kan de males. Det er lurt å ha bestemt seg for mønsterarket man vil bruke på bokcoveret så man kan matche fargen på ramma til dette papiret. Jeg har valgt en pastellgrønn farge og har kun malt selve ramma, ikke pinnene. N.B. Ikke få maling i hullene, husk at pinnene skal snurre lett.


Mens malingen tørker kan du lage coveret. Til dette trenger du bokpapp (Du kan bruke papp fra baksiden av en tegneblokk også. Jeg sparer alltid pappen fra A5-tegneblokkene mine til slikt som dette.) Du trenger to plater i størrelsen 10,5 cm x 15,3 cm og en rygg i størrelsen 15,3 cm x 3,7 cm. 

Videre trenger du et stykke mønsterark i størrelsen 29 cm x 19 cm og et stykke kartong/mønsterpapir i størrelsen 23,5 cm x 14,5 cm.

For en detaljert innføring i hvordan du skal lage permen kan du titte på denne videoen, for hvis jeg skal forklare det i detalj her så vil det ta veldig lang tid:

http://www.clubscrapcommunity.com/component/seyret/?task=videodirectlink&id=91

Kort fortalt limer du de tre delene midt på mønsterarket med ca 0,3 cm mellomrom mellom platene. (ikke mindre enn tykkelsen på pappen.) Jeg har en slik linjal du ser på videoen og legger den ned i sprekken i mellom platene. Dette gir perfekt avstand mellom platene, og det blir også helt rett uten at jeg trenger å måle noe. Jeg limer ryggen først og deretter de to andre platene. 

Når dette er limt så klipper du av hjørnene med ca 0,3 cm mellomrom til hjørnet av pappen.
Lim flappene slik du setter bind på en bok, og brett inn hjørnene for å få profesjonelle hjørner. (se videoen over!) Da vil det se slik ut:


Så limer du kartongen din til pappen og dytter den forsiktig ned i "hengslene". Bøy litt på permen slik at du får tøyd pappen litt. Da vil boka åpne og lukke seg lettere. Pass på å gni godt over pappen slik at den fester seg godt. Når du tøyer og bøyer er det vanlig at kartongen løfter seg på midten og behøver litt hjelp til å føye seg.
Jeg har gjort klart et par skrivefelt på denne mens den tørker.

Nå er vi ferdige med grunnarbeidet og kan begynne å pynte!
Det lønner seg å snu permen og pynte den mens den ligger flatt, før du limer treramma til bokcoveret. Her er min ferdig pyntet;

Jeg ble nødt til å lage en ny bok før denne rakk å bli ferdig, så dere får nøye dere med å se fortsettelsen på en annen bok i denne omgang. ;-) Det er samme fremgangsmåte, så det vil ikke gjøre noen forskjell for dere.

Videre gjør vi følgende:
Sett inn pinnene i hullene.
Klipp til to strips som er 30 cm x 1,5 cm tykke i samme mønsterpapir som du har brukt på coveret. Lim disse stripsene fast til enden på pinnene, slik at du lager en "knott" man kan snurre på. For bedre holdbarhet kan du dekke dem med decoupage-lim etterpå.

Lag scrollen. Min er 6,5 cm bred og 2 meter lang. Jeg har brukt vanlig kopipapir som jeg kuttet til og limte sammen i endene (Hadde ikke lange ark..!) Du kan lage den enda litt lenger uten problemer,  og selvfølgelig også kortere om du ønsker det. Det er viktig at strimmelen ikke er så lang at den blir tykkere enn selve treramma, for da får du ikke lukket boka. Du kan rulle sammen rullen og teste lengden før du begynner å pynte den.

Min første, som jeg ikke har bilde av, pyntet jeg med klistremerker, rub-ons og dikt. I denne boka har jeg pyntet med rub-ons og bilder. Flat pynt er det eneste som fungerer, for husk at dette skal rulles sammen. Enda viktigere er å spare ca 4 cm øverst og nederst til liming, så ikke pynt noe her. Jeg har kun pyntet den ene siden.

Når du har pyntet strimmelen din ferdig kan du lime den til pinnene dine. Husk at pinnene må sitte i treramma før du limer på strimmelen! 
Begynn på toppen og påfør lim på de øverste 3 cm på den siden du har pyntet. Rull strimmelen passe stramt opp på pinnen og la tørke. (Du bør holde fast i rullen slik at den ikke spretter ut.) Gjør det samme med bunnen . Husk å holde strimmelen stram på toppen når du limer den fast i bunnen. Et ekstra par hender er kjekt her. 

Når du har limt fast strimmelen kan du lime fast selve treramma til bokryggen.
Pass på å ikke få lim i hullene! Du kan godt la det være igjen et felt rundt hullene uten lim, ramma vil sitte fast uansett. Du limer altså KUN ramma til ryggen av bokpermen din, ikke til noen av sidene. Jeg har brukt tvinger til å holde dette sammen mens det tørker.

Når det er tørt kan du teste din nye scrollbok!

Tidsperspektiv? Jeg har brukt ca 7 timer på en bok.
(3 timer på kapping, pussing, liming og perm, 4 timer på pynting av perm, maling av treramma, pynting av strimmelen og liming av ramme til perm.)

Når du mestrer teknikken kan du lage slike bøker i alle størrelser! 
Hva med å lage en egen bok med koselige eventyr?  
En bok fylt av bilder av barnebarnet?
En bok fylt med dikt om kjærlighet, eller kanskje favorittoppskriftene?

Her er i hvertfall min bok ferdig. En avskjedsgave til ei venninne som skal flytte til utlandet for å studere. For at hun ikke skal glemme oss.. ;-)
Lykke til, og spør hvis noe er uklart! :-)

5 kommentarer:

 1. WOW!!!!!
  Hva du får til!!!
  Denne var virkelig lekker!!
  Takk for at du deler av din kreativitet =0)
  Ha ei gooood helg!!
  KLÆM!

  SvarSlett
 2. For en fantastisk blogg du har!!! Og så mye fint det er å se:)

  SvarSlett
 3. O M G !!! fantastisk flott! DU er skikkelig handywoman rett og slett!!! bøye seg i støvet!!!

  SvarSlett
 4. OMG!! Du er RÅ!! Håper du legger ut mer her fremover, for her har jeg vært sen ute med å få med meg en ultrakul blogg!! Kos deg på Scraporama i morgen, vi ses nok på Grorud tenker jeg :) Klem

  SvarSlett